MVP & prototyping

Een Minimum Viable Product (MVP) is de meest minimale versie van een systeem dat al gebruikt en getest kan worden door de eindgebruikers.

placeholder

Het vervolgtraject van een MVP is doorontwikkelen op basis van directe gebruikersfeedback. Deze methodiek voorkomt dat er grote budgetten worden besteed aan onderdelen die grote risico’s met zich meebrengen of geen nut hebben voor de eindgebruiker. Constante validatie bij de eindgebruiker zorgt ervoor dat datgene dat ontwikkeld is daadwerkelijk nuttig is voor het product.

MVP is echter een beladen term en zal voor iedereen een andere betekenis hebben. Tevens is er veel verwarring met andere termen, zoals ‘(klik)demo’, ‘prototype’, of ‘beta versie’. Hoewel deze termen veel op elkaar lijken, hebben ze in onze ogen allemaal verschillende betekenissen.

Prototype

Een prototype is een daadwerkelijk functionerend systeem waarbij de focus ligt op de werking van het systeem. Het ontwerp is vaak eenvoudig en het product is zeker niet bedoeld is om gebruikt te worden door de eindgebruikers. Een prototype is vaak zinvol om de haalbaarheid van een nieuw systeem te testen, maar kan ook goed de functie van een demo vervullen.