Bouwen aan een Europees merk onder toonaangevende architecten

Hoe ontwikkel je als lokale marktleider een online presence voor een internationaal publiek?

placeholder

M et mobiele wandsystemen van de hoogste kwaliteit en duurzaamheid is Espero een gevestigde naam in Nederland en actief in liefst 35 andere. Het was echter op zoek naar een online merkervaring van eenzelfde kwaliteit, een die een internationaal publiek zou aanspreken. In nauwe samenwerking met impact strategiebureau The Terrace ontwierpen we een nieuwe online presence om de kernwaarden van Espero beter te weerspiegelen, hun product een gepast podium te geven en hun internationale ambities te ondersteunen.

Wat we hebben gedaan

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder

Creating space for all

Espero ziet zichzelf als de partner van de architect en zijn of haar verbeeldingskracht: het helpt hen ruimte flexibel te gebruiken om zo de waarde te vergroten voor de mensen die hem gebruiken. Het zijn echter niet alleen architecten die besluiten welke oplossingen worden gebruikt bij de ontwikkeling van gebouwen en ruimtes. Facility managers, projectleiders en general managers, ze hebben allemaal hun wensen, belangen en invloed. Om te begrijpen hoe deze context zich het best laat vertalen naar de toekomstige website, ontwikkelden we personas en brachten we hun individuele klantreizen in kaart.

 

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder

Communiceren met beslissers en beïnvloeders.

Gedreven door design en functionaliteit zoekt bevestiging in de uitstraling van een leverancier en de kwaliteit van zijn product, voordat hij zich verdiept in specificaties of mogelijkheden voor maatwerk. Anders doelgroepen hebben een meer algemene interesse in het product en moeten het in een context zien om te kunnen bepalen of bij hun project past. Na de aannames te hebben gevalideerd met klantinterviews, zijn we van start gegaan met het schetsen van het platform, een blauwdruk waarmee onze ontwerpers en ontwikkelaars iets moois, functioneels en toekomstbestendig zouden kunnen maken.

placeholder

It’s a portfolio, but not as we know it

Om diverse gebruikers en uiteenlopende informatiebehoeften te kunnen bevredigen, maakten we een interactieve en gelaagde portfolio site. Alle gebruikers moesten echter onmiddellijk worden meegenomen in een ‘rijke’ visuele ervaring met krachtige copy. Eenmaal in de juiste gemoedstoestand worden gebruikers uitgenodigd de producten te verkennen, geïnspireerd te raken door hun toepassing in referentieprojecten, zich te verdiepen in specificaties om vervolgens aanvullende informatie of een offerte aan te vragen. Een klantreis die moet leiden tot de juiste ‘breinpositie’: Espero is de leider in high-end mobiele wandsystemen.

Een premium online merkervaring ontwerpen voor een internationaal publiek

Nadat we de content hadden gestructureerd, konden we aan de slag met visualiseren. Voortbouwend op het nieuwe merkontwerp van The Terrace, ontwikkelden we een strak digitaal ontwerp dat Espero’s premium product in de etalage zet. Om zowel hun functionele als esthetische waarde te belichten gebruikten we bijvoorbeeld hoogwaardige beeld van de wandsystemen in het middelpunt van de architectonische meesterwerken waar ze soms onderdeel van worden.

Visuele bouwblokken om de effectiviteit van het communicatieteam te vergroten

Om de investering van Espero zo duurzaam mogelijk te maken, moesten we hun communicatieteam in staat stellen om zelf nieuwe pagina’s te maken voor de promotie van nieuwe producten en cases. Maar met de hoge standaard van de nieuwe merkgids was dit nog niet eenvoudig. We maakten daarom een compact design system van herbruikbare componenten; paragrafen met layouts waarin typografie, beeldrasters en hyperlinks zorgen voor consistentie en een schitterende presentatie op schermen groot en klein.

placeholder

Een headless CMS om jaren mee vooruit te kunnen

Omdat merkbeleving prioriteit had boven complexe functionaliteit besloten we het Drupal CMS te gebruiken met een ‘headless’ React set-up. Met de gewonnen flexibiliteit in presentatie konden we animaties ontwerpen voor de componenten uit het design system. Espero’s tagline “Creating space for all” wordt bijvoorbeeld gebruikt in page transitions. Een ‘image slider’ die gebruikers de verschillende standen van een wand in zijn omgeving laat vergelijken is een ander goed voorbeeld van hoe we animatie gebruiken om de merkervaring te verrijken in plaats ervan af te leiden.

Van lokale leider tot wereldklasse

Met toonaangevende architecten als belangrijkste doelgroep, lag de lat hoog voor ons design team. Toch zijn we er met The Terrace in zijn geslaagd een online aanwezigheid te ontwerpen die Espero’s nieuwe identiteit tot leven wekt en een trotse weerspiegeling is van het groeiende internationale succes.