Chips, sensoren en apps

Dialog Semiconductor is een wereldleider in het maken van mixed signal circuits. Hiermee richten ze zich op mobiele apparaten die weinig energie gebruiken, zoals smartphones, tablets en wearables.

placeholder

H un SmartBond™ oplossing, zorgt ervoor dat er veel mogelijkheden binnen communicatie vrijkomen door weinig vermogen op een kleine chip. Hun chips zijn ontwerpen voor Bluetooth® Smart technologie. Dit zorgt ervoor dat het mogelijk is om te communiceren met moderne smartphones en andere mobiele apparaten. Om de mogelijkheden van hun chipset te laten zien, hebben we een aantal mobiele apps gemaakt voor verschillende toepassingen.

Wat we hebben gedaan

Wearables

Wearables zijn kleine apparaten die je kan dragen zoals je kleding of sieraden zou dragen. Deze apparaten kunnen verscheidene telemetrische signalen lezen, zoals je hartslag, 3D beweging en temperatuur. Door deze data te combineren ontstaan er inzichten over de plek waar je bent, je gezondheid of je leefpatronen.

Dialog heeft een apparaat gemaakt, waar zes sensoren in zijn geїntegreerd: een versnellingsmeter die beweging in alle richtingen meet, een gyroscoop die de rotatie meet, een magnetometer die de richting van het magnetische noorden meet, een druktemeter die bijvoorbeeld verhoging meet, een vochtigheidsmeter en een temperatuursensor.

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder

Internet of Things sensor app

Daarbij hebben we een app gemaakt die de zes verschillende sensoren leest en deze in real-time grafieken laat zien. De 3D versnellingsmeter laat bijvoorbeeld de beweging van het apparaat zien door een digitale 3D kubus in de app op dezelfde manier te laten bewegen. Gyroscopische data wordt gebruikt om de draaiing rond drie assen te laten zien in de vorm van een 3D bal.

Het apparaat fuseert ook data. Door data van verschillende sensoren te combineren in quaternionische data, kunnen we de daadwerkelijke oriëntatie van het apparaat veel preciezer achterhalen. We gebruiken het befaamde 3D model ‘de Utah theepot’ om deze data weer te geven in de app.

placeholder

SmartTags

SmartTags zijn kleine, keyfob-formaat apparaten die een nabijheidsfunctie hebben ingebouwd. Een app kan verbinding maken met een dergelijk apparaat om vast te stellen wat de afstand tot het apparaat is. Dit doet hij door de sterkte van de radiogolven (RSSI values) om te zetten in een fysieke afstand.

placeholder

SmartDice

Dialog SmartDice is een referentieontwerp voor door beweging bestuurbare applicaties. Aan de binnenkant van de dobbelsteen zit een kleine chipset met een versnellingsmeter die ervoor zorgt dat de beweging en richting van de dobbelsteen in realtime wordt verstuurd naar een smartphone app. Met behulp van deze data kan de app de oriëntatie van de dobbelsteen vaststellen.

Om te demonstreren hoe dit werkt, hebben we een casino ‘craps’ spel gemaakt. Hier kan de gebruiker wedden op een nummer en de dobbelsteen gooien. De app staat in connectie met de dobbelsteen en kan vaststellen wanneer de dobbelsteen is gegooid, naar welke kant het is gericht en wat er gegooid is.

placeholder
placeholder
placeholder

SmartPulse

SmartPulse is een Internet of Things apparaat dat gebruik maakt van DECT draadloze technologie om zo een netwerk te maken van verschillende kleine sensoren en actuatoren in een woning. Hiermee kan de gebruiker op afstand controle en inzichten krijgen over apparaten zoals thermostaten, camera’s, lichten, deuren en sloten. SmartPulse is gericht op huisautomatisering, beveiliging, gezondheidszorg en consumentenmarkten die energie controleren.

De apparaten zijn draadloos verbonden met een basisstation die centraal in een huis staat. Dit basisstation staat in verbinding met een toegang tot het internet. Dit zorgt ervoor dat de gebruiker toegang kan krijgen vanuit de hele wereld.