Search Engine Optimalisatie (SEO): Wat wordt de strategie?

Eigenlijk is het behoorlijk voor de hand liggend: Als iets niet op je site staat, zul je er ook niet op gevonden worden. Zoekmachines worden intelligenter, kunnen omgaan met vervoegingen, enkel- & meervoudsvormen en kunnen zelfs synoniemen herkennen, maar nieuwe content creëren kunnen ze (nog) niet voor je doen.

Schrijf waardevolle, echte content. Smijt niet met zoekwoorden om mee te scoren, want ook de kwaliteit van de content wordt gecontroleerd. Sterker nog, met dunne tekst riskeer je dat je vindbaarheid juist verlaagd wordt. Deze richtlijnen zijn er om de kwaliteit van de resultaten te verhogen, want uiteindelijk streven de zoekmachines enkel naar de meest waardevolle match voor de eindgebruiker.

23 februari 2016

Wat is Search engine optimalization (SEO)?

Search engine optimalization, oftewel SEO, is het optimaliseren van je website voor online zoekmachines zoals Google en Yahoo. Door het toepassen van een aantal handige handvatten kun je zorgen dat jouw website beter gevonden wordt en dus meer bezoekers krijgt.  

Positieve en negatieve invloed op je SEO-score

Er zijn twee hoofdgroepen van factoren die meetellen met het berekenen van de ranking van jouw website: Interne factoren zoals de inhoudelijke kwaliteit van je content, de architectuur van de website en de HTML structuur en externe factoren zoals betrouwbaarheid, links van en naar je website, de persoonlijke situatie van een gebruiker en wie, hoe vaak, jouw content op sociale media deelt.

Voor een gedetailleerde weergave van deze factoren kan onderstaande infographic van Search Engine Land raadplegen. Hierin wordt ook uitgelegd wat juist een negatieve invloed heeft op je ranking. Bij Google's Inside Search sectie, vind je nog meer informatie.

placeholder

Optimaliseer je tekst en gebruik trefwoorden

Zorg allereerst voor goede content, deze factor weegt namelijk het zwaarst in de berekening. Denk na over wat je precies wilt communiceren en maak een lijst met trefwoorden waarop je gevonden wilt worden. Pas deze trefwoorden vervolgens toe in je teksten en noem ze vooral in de titels.
Vermijd echter dunne content en het overdadig gebruik van trefwoorden zonder goede context, dit brengen ze in mindering op je score.

Pas op met het kopiëren van content van anderen, dit wordt gezien als 'duplicate content' en benadeelt je positie. Een interpretatie geven op de content van een ander kan natuurlijk wel.

Ideaal voor rijke, nieuwe content op je website is het schrijven van artikelen. Je kunt dieper in een onderwerp duiken dat gerelateerd is aan jouw organisatie en veel trefwoorden gebruiken. Dit houdt je site dynamisch (het telt namelijk ook mee hoe vaak je nieuwe content hebt, vooral als het over een 'hot'-topic gaat).

“Ideaal voor rijke, nieuwe content op je website is het schrijven van artikelen.”

Benoem je beeld

Let ook op de omschrijvingen van de afbeeldingen. Idealiter heeft de afbeelding zelf een naam die slaat op de afbeelding, dus niet DSC201.jpg maar bloem-boeket-uncinc.jpg. Geef daarnaast een 'title' en een 'alt' mee aan de afbeelding.

De 'title' is een omschrijving die getoond wordt wanneer je met de muis over de afbeelding heen gaat ('Unc Inc verkoopt mooie boeketten').
De 'alt' is de omschrijving die wordt getoond wanneer een afbeelding niet geladen of getoond kan worden en verteld bij het voorlezen van een website (bijvoorbeeld bij slechtzienden: 'Boeket van rode rozen en witte tulpen, in een hand van een bloemist bij Unc Inc').

[…] how simply providing useful, accurate information in your ALT attributes can make your photos and pictures more discoverable on the web

Een heldere structuur

Ook telt de structuur van de website mee. Zorg voor het juiste gebruik van de HTML elementen, zoals het consistent gebruik van H1 tot en met H4, en een goede architectuur. Zorg ook dat de URL's een duidelijke omschrijving van de pagina geven, zo is bijvoorbeeld uncinc.nl/over-uncinc waardevoller dan uncinc.nl/over-ons. Je wilt immers gevonden worden op de term 'uncinc', niet op 'ons'.
Tot slot is het aan te raden om meta descriptions toe te voegen aan je pagina's. Vaak is de teaser-tekst van een pagina hiervoor prima geschikt.

Wat uit den boze is, is 'cloaking', oftewel verschillende pagina's maken waarvan de een wordt geïndexeerd door de zoekmachine en de ander bedoeld om aan de gebruiker te tonen. Dit is valse content en wordt zwaar bestraft.

Tijdens de ontwerp en ontwikkel trajecten bij Unc Inc geven we advies over de content en zorgen sowieso voor een goede structuur van de website. Maak je dus geen zorgen als dit onderdeel te technisch is!

Deel content en gebruik links

Zorg er voor dat anderen naar jouw content toe linken, meteen het moeilijkste om te regelen maar een van de zwaardere factoren. Maak het makkelijker door 'share'-knoppen toe te voegen of gebruik andere hints en tools om de gebruiker aan te moedigen. Uiteraard kan je de content van je website ook goed zelf delen op social media zodat meer mensen het zullen zien en hopelijk weer verder delen.

Je kunt actief websites benaderen die mogelijk geïnteresseerd zijn in jouw website en ze vragen of ze naar jouw site willen linken. Bijvoorbeeld verzamel-websites op een bepaald thema, in het geval van Unc Inc bijvoorbeeld een vermelding in de Global agency directory van Digital Agency Network (DAN).
Hou het wel relevant: links verkrijgen door ze te kopen of door fora te spammen, hebben een negatief effect.

Interne links tellen ook mee en zijn wel zo gebruiksvriendelijk. Het zorgt ervoor dat de gebruiker niet op een dood punt uit komen op jouw website. Een mooie link met een goede linkende tekst is bijvoorbeeld de volgende link naar de pagina waarop we uitleggen wat we voor u kunnen betekenen bij het ontwerp en ontwikkelen van websites.

Je kan externe bronnen gebruiken om je content rijker te maken, zoals in dit artikel de infographic is toegevoegd. Vergeet uiteraard niet de bron te vermelden.

Inzicht in jouw positie

Er zijn verschillende tools waarmee je een beter inzicht krijgt in de online strijd om aandacht. Wat is jouw positie ten opzichte van andere sites en op welke trefwoorden score je goed of kan je nog verbeteren?
Wij gebruiken zelf Strawberry SEO van het Nederlandse bedrijf Protagonist BV, maar er zijn nog vele andere alternatieven zoals Majestic: Marketing-zoekmachine en SEO Backlink Checker en Moz: SEO Software, Tools and Resources for Better Marketing.

Kijk zelf welke dienst het best aansluit bij jouw wensen en budget.  

Hulp nodig?

Mocht je nou een nieuwe website willen hebben of je huidige website een boost geven, kijk even rond bij ons werk of stel gelijk je brandende vragen aan één van onze SEO-experts.