Collaboratieve innovatie voor een circulaire wereld

Hoe stel je een wereldwijde community in staat om collaboratieve oplossingen te bieden voor de uitdagingen waarmee onze wereld vandaag wordt geconfronteerd?

placeholder

D e missie van Circle Economy is het versnellen van de praktische en schaalbare implementatie van de circulaire economie. Daartoe bieden zij fysieke workshops in 'ideation': ideevorming. Maar om hun inspanningen echt op te schalen, waren ze op zoek naar een online platform dat een wereldwijde gemeenschap van steden, bedrijven en burgers zou kunnen mobiliseren om universele uitdagingen circulair op te lossen. Om deze visie mogelijk te maken hebben we Circle Lab in samenwerking met het World Economic Forum en eBay Foundation opgericht.

Wat we hebben gedaan

placeholder
placeholder
placeholder

Een wereldwijde bron van circulaire kennis creëren

Er zijn talloze rapporten en succesvolle cases te vinden rondom het concept van de circulaire economie. Er was echter geen digitale plek om ze digitaal beschikbaar te maken. Hiertoe hebben we omgeving gecreëerd waar iedereen deze kennis kan verkennen, een plek om leren en je te laten inspireren. Gebruikers kunnen eenvoudig zoeken en de ruim 1.000 cases filteren op strategie, impactgebied en branche om meer te leren over een specifieke aanpak voor de transitie naar circulariteit.

Collaboratieve innovatie versnellen

Nadat we de ultieme, go-to source voor kennis over de circulaire economie hadden gecreëerd, was onze volgende uitdaging om een raamwerk te creëren dat het proces van collaboratieve innovatie zou stroomlijnen. Steunend op onze eigen ervaring in gezamenlijke ideevorming en ontwikkeling, creëerden we een 'workflow' die werd opgestart door de briefing van de uitdaginginitiator.

De eerste fase van het bouwen van collaboratieve oplossingen begint met een Ideation-fase in de tijd waarin ideeën kunnen worden ingebracht over mogelijke verbeteringen en commentaar kan worden gegeven op mogelijke risico's.

In de daaropvolgende Refinement-fase bouwt de initiatiefnemer voort op de verstrekte ideeën, verfijnt hij de bijdragen tot concrete oplossingen en geeft hij daarmee feedback aan de bijdragers.

Ten slotte zal de initiatiefnemer in de implementatiefase de oplossingen inzetten en de bijdragers van het project op de voortgang van het project updaten.

placeholder

Een stabiele en eenvoudige content ervaring...

Bij het ontwerpen van het merk en platform moesten we twee belangrijke uitdagingen aanpakken. De eerste was de hoeveelheid inhoud die gebruikers moeten verwerken. Om de inhoud gemakkelijk verteerbaar te maken, hebben we een ontwerp geïntroduceerd dat is geïnspireerd op sites voor nieuwsinhoud. Met behulp van een serif lettertype, dat doet denken aan een krant, creëerden we een duidelijke visuele hiërarchie op het platform waarmee gebruikers inhoud kunnen scannen en snel de relevantie ervan kunnen bepalen.

... met een gedurfde design persoonlijkheid

De tweede uitdaging was om een platform te ontwerpen dat visueel verschilt van zijn 'moeder' zonder alle verwijzingen naar het gerenommeerde merk Circle Economy te verliezen. Gebaseerd op de enigszins verouderde styleguide van Circle Economy hebben we een gemoderniseerde stijl voor Circle Lab gecreëerd; een cool, gedurfd en modern ontwerp. Door hetzelfde lettertype te gebruiken en twee kleuren uit hun huidige palet te selecteren, konden we een subtiele stilistische verwijzing naar Circle Economy maken, maar toch een sterke merkpersoonlijkheid behouden.

placeholder

De kracht van de menigte gebruiken

Door betrokkenheid en educatie biedt de levendige en gevarieerde online community van Circle Lab nu nieuwe perspectieven en unieke oplossingen voor de circulaire uitdagingen waarmee steden, bedrijven en individuen over de hele wereld worden geconfronteerd.