Satire en creativiteit in de strijd om onze vrijheid van meningsuiting

In een tijd waarin cartoonisten en politieke satire onder druk staan, hoe geef je digitale steun aan hun inspanningen om onafhankelijk denken te stimuleren?

placeholder

A ls het #1 online platform voor politieke cartoons en stripjournalistiek brengt Cartoon Movement professionele cartoonisten en fans van politieke satire samen. Een robuust nieuw multi-domein platform ondersteunt nu hun belangrijke missie: promotie van de redactionele cartoon, het steunen van hun vaak dappere makers en het verdedigen van onze vrijheid van meningsuiting.

Wat we hebben gedaan

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder

Bouwen aan het fundament

Zoals voor alle zelfstandigen geldt, is de eerste behoefte van cartoonisten simpelweg het verdienen van hun brood. Maar met het alsmaar dalen in oplage van kranten en tijdschriften, zijn ook de opdrachten en omzet van hun vaste opdrachtgevers onder druk komen te staan. Het is precies de reden dat Cartoon Movement de verkoop en licensering voor de meer dan 500 aangesloten cartoonisten verzorgde.

Toen onze samenwerking in 2017 begon, gebeurde dit vooral handmatig; een arbeidsintensief en foutgevoelig proces. Daarom begonnen we met de bouw van een webshop die zowel verkoop als efficiëntie zou bevorderen.

Het verkleinen van de scope, met toekomstige uitbreiding in het achterhoofd

Om maximaal rendement te halen uit een beperkt budget, besloten we de bestaande website nog ongemoeid te laten. In plaats daarvan ontwikkelden we een afzonderlijke webshop in Drupal Commerce die zou kunnen dienen als framework voor uitbreiding in de toekomst.

Ter bevordering van de functionaliteit ontwikkelden we al wel een Rest API die het aanbod in de webshop automatisch update wanneer cartoonisten aanpassingen doen aan hun portfolio op de reguliere website. Daarnaast automatiseerden we het licentiemodel om liefst acht verschillende licentietypes mogelijk te maken zonder duplicaten op de server te hoeven opslaan.

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder

Migratie van een bibliotheek van onafhankelijk denken

Met de resulterende omzetgroei was Cartoon Movement na twee jaar in staat om ook de broodnodige investering te doen in hun 10 jaar oude website. Het doel: integratie met de webshop om met één platform een naadloze, moderne en activerende gebruikservaring te bieden aan zowel cartoonisten als bezoekers.

Met 58.000 cartoons vormt de tien jaar oude database het hart van het nieuwe platform; onze eerste zorg was dus de veilige migratie naar de nieuwe Amazon S3 omgeving.

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder

Van v1.0 naar een V6

Daarmee waren we onze handen vrij voor het leuke deel: bestaande functionaliteit verbeteren en uitbreiden met nieuwe onderdelen. Met de implementatie van het Drupal CMS werd het gemak van content management onmiddellijk vergroot, niet alleen voor Cartoon Movement maar ook voor de aangesloten cartoonisten. Uploaden, redactie en reageren, het gaat allemaal veel efficiënter en effectiever.

We pakten door met aanzienlijke verbeteringen in zoeken, gebruikersbeheer, social media sharing en cross-platform compatibiliteit. Ook de Collections (bundels van cartoons rondom actuele onderwerpen) zijn veel gebruiksvriendelijker geworden door toevoeging van een overzichtsweergave.

placeholder
placeholder

Een podium voor geëngageerde creativiteit

Met een complete revisie van het visueel ontwerp, zorgden we ervoor dat de esthetiek recht doet aan de kwaliteit van het creatieve werk. Met een ingetogen en moderne look staat het ontwerp nog meer in dienst van de cartoons en hun boodschap.

Een lettertype met schreef vormt daarin een natuurlijke combinatie met de handgetekende cartoon en bevordert de associatie met de autoriteit van print-publicaties.

Tot slot maakten we de mobiele ‘styling’ consistent met de desktopversie van het platform om de gebruikservaring ook op mobiele apparaten radicaal te verbeteren.

placeholder

Voor beeldredacteuren en publiek

Oprichter en hoofdredacteur Tjeerd Royaards: “Na 10 jaar trouwe dienst was onze site hard toe aan een update. We zijn erg blij met het strakke, vereenvoudigde ontwerp, waarin de cartoons goed tot hun recht komen. We krijgen direct al veel positieve feedback over de duidelijke navigatie. Daarbij bedient de site nu zowel beeldredacteuren die op zoek zijn naar cartoons voor hun publicatie, als mensen die graag cartoons willen zien. Doordat de site nu ook goed mobiel toegankelijk is, zal ons publiek alleen maar blijven groeien. Al met al zijn we zeer tevreden met het resultaat en voelt het als een grote stap voorwaarts; klaar voor de toekomst!”

De beweging versnellen

Samen hebben we die route al uitgestippeld. Denk aan een verdere verbetering van de presentatie van de cartoons, een dashboard voor deelnemende cartoonisten, de mogelijkheid tot eenvoudige facturatie, mogelijk zelfs het automatisch calculeren en uitbetalen van royalties.

Eerst genieten we echter nog even van dit succes: het versterken van een belangrijke democratische stem, misschien zelfs een bijdrage aan de vrijheid van meningsuiting.