Nooit meer lege bestelbusjes op de weg

Hoe help je oprichters zonder technische kennis of groot startkapitaal hun online start-up tot een succes te maken?

placeholder

Brenger koppelt transportverzoeken aan onbenutte ruimte in bestelbussen die toch al jouw kant op rijden. Hiermee wordt niet alleen het versturen van meubels en andere grote spullen voordelig en makkelijk, in potentie kunnen we zo de Nederlandse CO2-uitstoot ook nog eens met 0,5% verlagen. Door hun business case te challengen, investeerders helpen te verleiden en een gebruiksvriendelijk platform te bouwen, hielpen we de oprichters de innovator van de vervoersmarkt te worden.

Wat we hebben gedaan

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder

Van een business plan naar een start-up strategie

Begin 2016 ontmoetten we Derk van der Have en Wisse de Groot, twee ambitieuze jonge ondernemers met een goed idee voor een tech start-up maar zonder technische kennis of voldoende startkapitaal. We zijn daarom van start gegaan met een pitchdeck-traject waarbij we ze in een aantal sessies hielpen hun idee verder aan te scherpen, de business case te valideren en een roadmap te plotten.

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder

Op zoek naar brandstof

De volgende stap was het creëren van een merk en een verhaal. In een aantal korte iteraties hebben we het merk ontworpen, het verhaal helder gekregen en de eerste schermen ontworpen van het platform dat we voor ogen hadden. Met een krachtig pitchdeck onder de arm gingen Derk en Wisse vervolgens op zoek naar potentiële investeerders. En met succes want niet veel later hadden ze het benodigde kapitaal binnen voor een minimum viable product.

placeholder
placeholder

Vraag en aanbod en meer

Hierop zijn we in sprints gaan werken aan een platform dat vraag (naar het vervoer van meubels) en aanbod (van lege bestelbusjes) samenbrengt. Maar omdat vraag en aanbod niet overal in Nederland in balans zijn, zorgden we met voortdurende optimalisatie van de prijsberekening toch voor een landelijke dekking. Een intelligent mailing systeem zorgt er daarnaast voor dat brengers op de hoogte blijven van opdrachten op basis van door hen veel gereden routes.

placeholder

Nog veel meer moois onder de motorkap

Continue gebruikersonderzoek hielp ons de ervaring voor opdrachtgevers en brengers steeds verder te verbeteren. Maar achter de schermen helpt het platform ook om de interne processen te stroomlijnen. Een management en support dashboard helpt Brenger bijvoorbeeld om goede klantenservice te bieden of betalingen correct te verwerken.

placeholder

Autonoom en technisch zelfstandig

Waar veel tech start-ups worstelen met het vormen van een effectief development team, haalde Brenger met ons in feite direct een CTO met een ervaren team ervaren in huis. Met het platform eenmaal een geoliede machine en de achterliggende processen geautomatiseerd, werd het echter tijd om het zelf in beheer te nemen. Om die transitie zo soepel mogelijk te maken, hielpen we met het vinden van de juiste CTO. Toen deze eenmaal een team om zich heen had gevormd, hebben we zorgvuldig en stapsgewijs de verschillende onderdelen van het platform overgedragen.

placeholder

Voordelig, makkelijk en duurzaam

We zijn er maar wat trots op dat we onze vrienden van die eerste stappen hebben mogen begeleiden naar het huidige succes en zelfstandigheid. Zo is Brenger de officiële transportpartner van onder meer Marktplaats en BVA Auctions. En met een gemiddelde waardering van 9.1 zijn ook hun gebruikers bijzonder tevreden. Maar de grootste winst is misschien wel voor ons allemaal: Brenger wist tot nu toe de uitstoot van ruim 3,6 miljoen kg CO2 te besparen. And counting.