Introduction

Een interface tussen de fysieke en digitale wereld

Augmenting Masterpieces is een samenwerkingsverband tussen de Universiteit van Amsterdam en het Rijksmuseum. Johanna Barnbeck, onderzoeker voor Augmenting Masterpieces, onderzoekt en creërt interfaces tussen de fysieke en digitale collectie van het Rijksmuseum.

Image
rijksmuseum

Hiervoor heeft zij grondig onderzoek gedaan naar de bezoekers van het museum. Wij hebben Johanna als technologie partner geholpen door een applicatie te bedenken en te ontwikkelen op basis van de bevindingen uit haar onderzoek.

Sociale dynamiek in een museum

In plaats van te kijken naar kunst, heeft Johanna Barnbeck maandenlang de bezoekers van het Rijksmuseum geobserveerd. Een museumbezoek blijkt voor veel mensen sociaal gezien een ongemakkelijke ervaring. Als je geen kunstkenner bent, weet je niet altijd hoe je precies naar kunst moet kijken. Je wordt je daardoor erg bewust van je omgeving, echter is hier ter plekke over communiceren niet gebruikelijk. 

Communiceren via digitale toepassingen

We kwamen op het idee om de communicatie over kunst laagdrempeliger te maken door bezoekers de mogelijkheid te bieden om berichten en verhalen achter te laten bij het kunstwerk. Op die manier zou er een sociale dialoog kunnen ontstaan zonder dat men direct andere bezoekers hoeft aan te spreken. Denk hierbij aan de manier waarop er online reacties geplaatst worden bij een foto, zo zouden bezoekers nu reacties en verhalen kunnen achter laten bij fysieke kunstwerken.

Contextuele informatie in de fysieke ruimte

In een deel van het Rijksmuseum hebben we bij diverse kunstwerken 'beacons' geplaatst. Beacons zenden een uniek signaal uit die middels een app uitgelezen kan worden. Voor bezoekers is er een app waarmee zij, door in het museum rond te lopen, reacties van andere bezoekers kunnen ontdekken. Zodra een bezoeker in de buurt van een specifiek kunstwerk komt, verschijnen de reacties die bij dat kunstwerk zijn geplaatst op het scherm van je tablet of smartphone. Dit kan een geschreven bericht zijn, maar bijvoorbeeld ook een ingesproken geluidsfragment. 

Deze vorm van informatie uitwisseling voegt een sociaal aspect toe aan de beleving van een bezoek aan het Rijksmuseum. In plaats van statische informatie, zoals de informatiebordjes naast kunstwerken, ontstaat er een sociale toevoeging aan de beleving.

Zodra een bezoeker in de buurt van een specifiek kunstwerk komt, geeft het device een notificatie

Gamification bij kunst in het Rijksmuseum 

Om verschillende toepassingen te onderzoeken hebben we dezelfde techniek gebruikt om een quiz te maken waarmee je indirect kan strijden tegen andere museumbezoekers. Zodra je in de buurt komt van een kunstwerk met een beacon, krijg je meerkeuze vragen te zien over het betreffende kunstwerk. Nadat je hebt geantwoord, krijg je direct te zien of het antwoord juist is en hoe andere bezoekers de vraag hebben beantwoord.

Check de details

Geïnteresseerd? Bekijk hier meer informatie over het project.

Bekijk de website

Geïnteresseerd?

Wil je meer weten over de apps die we maken? Bekijk wat we voor jou kunnen betekenen of hoe we onze klanten hebben geholpen. Of neem gewoon contact met ons op om je vragen te kunnen stellen.

Bekijk meer apps Neem contact op