Nooit meer een kortingsactie missen

Online retailers experimenteren constant met hun prijzen. De ene week worden prijzen verhoogd, om vervolgens de daaropvolgende week het product met korting aan te bieden. Is hier niet een tool voor te ontwikkelen die dit automatisch voor je bijhoudt?

placeholder

H et concept Pricepin ontstond vanuit een eigen frustratie tijdens het online winkelen: Je koopt iets online en een week later zie je dat het in de aanbieding is of wordt er gestunt met een kortingsactie. Het zelf bijhouden van deze acties kost alleen erg veel tijd.

 

 

Wat we hebben gedaan

placeholder
placeholder
placeholder

Hier wilden we graag een schaalbare oplossing voor ontwikkelen zodat je real-time up-to-date bent van prijsveranderingen van elk mogelijk product in elke online shop. Met Pricepin kun je een product vanuit vrijwel elke webshop volgen, waarna de actuele prijs van het product dagelijks wordt bijgehouden. Je krijgt een pushnotificatie of een e-mail zodra de prijs verandert.

Hoe werkt het?

Je kunt prijzen vanuit vrijwel iedere webshop ‘pinnen’ via een extensie in je browser, of op je smartphone via de share-functie. Vervolgens wordt de prijs van je gepinde product automatisch bijgehouden in je persoonlijke 'wishlist'. Door middel van grafieken die iedere dag worden bijgewerkt, kun je makkelijk zien wat de actuele prijs van je gepinde product is. Je krijgt een notificatie zodra de prijs is gedaald. De app is beschikbaar voor browser, iOS en Android smartphones en tablets.

placeholder

Onze aanpak

Onze developers zijn begonnen met het ontwikkelen van een algoritme om prijzen uit detailpagina’s van producten te halen. Met dit algoritme begonnen we een vijftigtal producten van verschillende Nederlandse webshops en een Bitcoin index als test te volgen.

De eerste interessante data die daaruit voort kwam, gebruikten we voor een marktonderzoek naar de interesse in het product. Toen er animo bleek te zijn, hebben we het mogelijk gemaakt voor gebruikers om zelf te pinnen. Daaruit volgden al snel de Android en iOS app.

Het totale bedrag dat voor de release van de app betaald is voor gepinde producten, was bijna 45.000 euro. De gemiddelde korting die gebruikers op een product krijgen is 14,2 procent. Op sommige kleding of elektronica werd zelfs tot 70 procent bespaard!

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder

Maak een verlanglijst, shop slimmer, bespaar meer

Pricepin

De release

Na het doortesten, een redesign en het aanscherpen van de branding hebben we Pricepin gelanceerd tijdens het Uprise Startup Festival in Amsterdam. Na de release werd het concept opgepikt door verschillende media zoals iCultureFrankwatching, Product Hunt, Bright en Kassa.

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder

En toen gebeurde het...

De eerste release had net plaatsgevonden, gebruikersaantallen bleven stijgen en gebruikers hadden een positieve ervaring. Helaas werd de bookmarklet opeens niet meer ondersteund door gevolg van het toevoegen van extra beveiligingsfuncties aan verschillende webshops. Reacties bleven binnenkomen dat op alle grote (Nederlandse) webshops Pricepin niet meer werkte. 

We waren genoodzaakt om zo snel mogelijk voor alle browsers een extensie te programmeren. Dat browsers, webshops en software constant in ontwikkeling zijn merken we elke dag, maar dat je altijd rekening moet houden met een micro verandering in software werd hier weer glashelder. 

Ik vind het concept nu al leuk! Dit gaat zeker wat stof doen opwaaien!

Reactie op Product Hunt

Conclusie

Het opzetten van een eigen project vergt volledige inzet en commitment van het team, het is ontzettend leuk en leerzaam om te zien hoe een nieuw product na release wordt opgepakt, hoe gebruikers reageren en hoe je netwerk verbreedt.