Introduction

The sky is the limit

PME Legend is één van de marktleiders op het gebied van mannenjeans in Nederland, en staat op het punt om de Duitse markt te veroveren. Centraal bij deze uitbreiding staat de wens om van de website en webshop één goed samenwerkend digitaal aanspreekpunt te maken voor alle oude- en nieuwe klanten. Nieuwe klanten, en dus een nieuwe doelgroep.

Image
PME Legend

Wanneer je als succesvol bedrijf je doelgroep wil uitbreiden, heb je grip nodig op je product en je identiteit. Unc Inc heeft in een serie van intensieve vluchten een analyse van de doelgroepen uitgevoerd en een nieuw platform ontworpen. Dit ontwerp is door Flirt Creativity, al jarenlang de ontwikkelingspartner van Just Brands, omgezet in een volledig functioneel product. Hier lees je hoe dat in zijn werk ging.

A set of wings and a cargo pilot’s license is a one-man company.

Legende in wording

PME Legend, onderdeel van het modebedrijf Just Brands, werd iets meer dan 15 jaar geleden opgericht in Amerika onder de naam Pall Mall. In Nederland is het merk enkele jaren geleden verder gegaan onder de naam 'PME Legend'. De ruige Amerikaanse cargo piloten met iconische vliegtuigen vormen nog altijd de inspiratie voor de collecties. 

label
The cargo pilot look. The very essence of PME Legend.

Internationale verschillen

Bij Unc Inc zetten we tijdens het ontwerpen van onze producten de eindgebruiker centraal – wie gaat de webshop gebruiken en waarom? Omdat PME Legend een bestaande markt wil behouden en een nieuwe markt wil aanboren, moet er rekening worden gehouden met twee verschillende doelgroepen. 

Om dit verschil helder te krijgen maken we gebruik van personas: archetypes die beide doelgroepen vertegenwoordigen. Het eerste persona is een man, komt uit Nederland, is al vaste klant bij PME Legend en wil vooral direct kleren kunnen kopen. Voor dit persona is het hoofddoel om de conversie te verhoging door middel van gebruikersgemak. 

Het tweede persona komt uit Duitsland en heeft nog niet eerder van PME Legend gehoord. Hier is het doel om bewustzijn over de producten te creëren en de klant kennis te laten maken met het merk. Dit werkt het beste fysiek, wanneer alle zintuigen geprikkeld kunnen worden. Daarom is het belangrijk om deze persoon naar de winkel te krijgen, waar de mogelijkheid bestaat om de kleding te passen.

Two separate target audiences must be taken into account.

Een flexibel systeem

Om te voldoen aan de wensen van beide doelgroepen en de verwachtingen van PME Legend, is het essentieel dat de webshop toegankelijk en flexibel is. Met deze uitgangspunten zijn we begonnen aan het ontwerp.

Voor de vertrouwde gebruiker moet het makkelijk zijn om direct bij producten te komen, terwijl nieuwe klanten de mogelijkheid moeten hebben om collecties te verkennen. Om gebruikers de mogelijkheid te bieden om voorbij het digitale te verkennen, worden ook de dichtstbijzijnde fysieke winkels getoond. De webshop moet toegankelijk zijn in zowel het Duits als het Nederlands.
Daarnaast moet het voor het content management team van PME Legend makkelijk zijn om campagnes en producten aan te passen aan nieuwe collecties, en om melding over deze veranderingen te verspreiden via bijvoorbeeld social media.

Herkomst staat gelijk aan identiteit

PME Legend heeft een decennialange geschiedenis. De sterke identiteit van het merk is gebaseerd op de unieke look van de Amerikaanse cargo pilot. Op de huidige website staan de kernstukken van deze identiteit echter verzameld op enkele moeilijk vindbare, en te lange pagina's. Daarom is binnen de nieuwe stijl besloten om deze kernstukken in behapbare delen op te breken en te verspreiden over de hele website. Met behulp van deze ‘snippets’ en gebruik van fotografie komt de gebruiker direct in aanraking met de identiteit van het merk, en wordt deze identiteit gekoppeld aan de producten. 

Een frisse look versus oud en vertrouwd

PME Legend heeft lange tijd een website gehad met een donker thema en vele verschillende tinten grijs. De producten van PME Legend hebben in het algemeen ook een donkere kleur, waardoor ze niet goed tot hun recht kwamen tegen deze achtergrond.

Bij een e-commerce website is het belangrijkste dat de producten goed worden geëtaleerd. Het roer omgooien en voor een volledig licht thema kiezen was echter niet wenselijk, omdat de herkenbaarheid van de huisstijl een belangrijk component is voor de identiteit van het merk. Dit leverde een interessant dilemma op. Hoe creëren we een subtiele overgang tussen de oude- en de nieuwe stijl, zodat zowel de identiteit als de producten tot hun recht komen? 

Uiteindelijk is gekozen voor één ondersteunde kleur grijs, zwart als basiskleur en het toevoegen van witte blokken. Dit resulteert in een sterke en coherente visuele stijl die herkenbaar is, maar ook fris en nieuw aanvoelt.

label
The new direction is a mixture of black and white.

Een race tegen de klok

Begin september 2016 markeert de grote lancering van de nieuwe PME Legend 'Skymaster' collectie, in zowel Nederland als Duitsland. De lancering van deze collectie stelden we als deadline voor de lancering van de nieuwe website. Dit gaf ons 2 maanden de tijd, een race tegen de klok. In deze twee maanden zijn we tweemaal per week samengekomen met PME Legend en Flirt Creativity om in een serie intensieve sessies de concepten achter de webshop uit te werken, deze concepten om te zetten in een nieuw ontwerp, en dit ontwerp te ontwikkelen tot een volledig functioneel eindproduct. 

label
One of the many workshops we did with PME Legend.

Een nieuwe markt, een nieuwe campagne en een nieuwe webshop. We zijn trots dat we de expertise van ons team succesvol hebben kunnen inzetten om de wensen van PME Legend te helpen realiseren. Onze ervaring met e-commerce conversie, persona ontwikkeling en visuele cohesie hebben we ingezet in een betrokken samenwerking die verder ging dan de design fase. We zijn betrokken bij de ontwikkeling en lancering, en zullen ondersteuning blijven aanbieden bij de fases die hierop volgen.

label
Major amount of visitors are coming from mobile platforms.

Check de details

Geïnteresseerd? Bekijk hier meer informatie over het project.

Bekijk de website

Geïnteresseerd?

Wil je meer weten over de websites die we maken? Bekijk wat we voor jou kunnen betekenen of hoe we onze klanten hebben geholpen. Of neem gewoon contact met ons op om je vragen te kunnen stellen.

Neem contact op