The sky is the limit

PME Legend, één van de marktleiders op het gebied van mannenjeans in Nederland, staat op het punt om de Duitse markt te veroveren. Om hun online aanwezigheid te verbeteren, wilde PME Legend deze uitbreiding koppelen aan een fusie van hun website en webshop. Deze nieuwe webshop zou moeten dienen als een enkele, sterke en herkenbare digitale identiteit voor alle bestaande en nieuwe klanten. Een nieuwe markt, een nieuw product en een nieuwe doelgroep.

placeholder

W anneer je als succesvol bedrijf je doelgroep wil uitbreiden, heb je grip nodig op je product en je identiteit. Unc Inc heeft voor PME Legends, onderdeel van modebedrijf Just Brands, in een serie van intensieve vluchten een analyse uitgevoerd en een nieuw platform ontworpen. 

Wat we hebben gedaan

Analyse en ontwerp

Centraal bij de uitbreiding stond de wens om van de website en webshop één goed samenwerkend digitaal aanspreekpunt te maken voor alle oude- en nieuwe klanten. Unc Inc heeft de verschillende doelgroepen geanalyseerd en hier een specifiek design op afgestemd. Dit ontwerp is door Flirt Creativity omgezet in een volledig functioneel product.

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder

Internationale verschillen

Bij Unc Inc zetten we tijdens het ontwerpen van onze producten de eindgebruiker centraal – wie gaat de webshop gebruiken en waarom? Omdat PME Legend een bestaande markt wil behouden en een nieuwe markt wil aanboren, moet er rekening worden gehouden met twee verschillende doelgroepen.

Om dit verschil helder te krijgen, maken we gebruik van personas: De eerste is de vaste klant, die direct (online) kleding wil kopen en waarbij conversieverhoging door gebruikersgemak centraal staat. Persona twee is een potentiële klant, die je vooral kennis wil laten maken met het merk. Hierbij is de fysieke winkel belangrijk.

placeholder

Een veelzijdig systeem

Om te voldoen aan de wensen van beide doelgroepen is het essentieel dat de webshop toegankelijk en flexibel is. Met dit als uitgangspunt zijn we begonnen aan het ontwerp.

Voor de vertrouwde gebruiker moet het makkelijk zijn om direct bij de producten te komen, terwijl nieuwe klanten de mogelijkheid moeten hebben om collecties te verkennen. En om deze doelgroep ook de mogelijkheid te bieden om de producten voorbij het digitale te verkennen, worden de dichtstbijzijnde fysieke winkels getoond.

Daarnaast moest het voor het content management team van PME Legend makkelijk zijn om campagnes en producten aan te passen aan nieuwe collecties, en om meldingen over deze veranderingen te verspreiden via social media.

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder

De identiteit staat centraal

PME Legend heeft een sterkte identiteit die op de nieuwe website meer naar voren moest komt. Daarom is binnen de nieuwe stijl besloten om deze kernstukken in behapbare delen op te breken en te verspreiden over de hele website. Met behulp van deze ‘snippets’ en gebruik van fotografie komt de gebruiker direct in aanraking met de identiteit van het merk, en wordt deze identiteit gekoppeld aan de producten. 

placeholder

Fris en herkenbaar

Belangrijk voor een e-commerce website is dat de producten goed worden geëtaleerd. De oude PME Legend website had een donker thema en veel gebruik van grijs. Omdat veel van de producten ook donker van kleur zijn, kwamen deze binnen het oude design niet tot hun recht. Het belangrijkste voor een e-commerce website is het hebben van een aantrekkelijke (lees: gebalanceerde) presentatie van het product.

Echter, het overschakelen van een donker naar een volledig wit thema werd niet als optie gezien, omdat de herkenbare stijl een belangrijke component is voor de identiteit van het merk. Dit leverde een interessant dilemma op. Hoe creëren we een subtiele overgang tussen de oude- en de nieuwe stijl, waarmee zowel de identiteit als de producten tot hun recht komen?

Uiteindelijk is gekozen voor één ondersteunde kleur grijs, zwart als basiskleur en het toevoegen van witte blokken. Dit resulteert in een sterke en coherente visuele stijl die herkenbaar is, maar ook fris en nieuw aanvoelt.

placeholder

Creatieve sessies met de klant

In de 2 maanden voor oplevering zijn wij meerdere malen samengekomen met PME Legend en Flirt Creativity om in een serie intensieve sessies de concepten achter de webshop uit te werken, deze concepten om te zetten in een nieuw ontwerp, en dit ontwerp te ontwikkelen tot een volledig functioneel eindproduct. 

placeholder
placeholder
placeholder

Een betrokken samenwerking

We zijn trots dat we de expertise van ons team succesvol hebben kunnen inzetten om de wensen van PME Legend te helpen realiseren. Onze ervaring met e-commerce conversie, persona ontwikkeling en visuele cohesie hebben we ingezet in een betrokken samenwerking die verder ging dan de design fase. We zijn betrokken geweest bij de ontwikkeling en lancering, en zullen ondersteuning blijven aanbieden bij de fases die hierop volgen.