Introduction

Een online platform voor nierpatiënten en potentiële nierdonoren.  

www.nierdonatiebijleven.nl biedt een manier aan potentiële nierdonoren en nierpatiënten om het traject van donatie en transplantatie goed geïnformeerd te doorlopen en vragen te stellen aan deskundigen.

'Nierdonatie bij leven' is een gezamenlijk initiatief van de Nierstichting, Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN) en Stichting Anonieme Nierdonoren (Sand). Unc Inc werd gevraagd dit platform tot stand te brengen; mee te denken over de online strategie en de uiteindelijke gebruikerservaring te ontwerpen en ontwikkelen.

Image
Mobile screen

Bij 16.000 nierpatiënten is de nierfunctie dermate slecht (minder dan 15%) dat dialyse of transplantatie noodzakelijk is. Transplantatie met een nier van een levende donor is verreweg de beste behandeling en te verkiezen boven een nier van een overleden persoon.

In de laatste paar jaar is er regelmatig media aandacht geweest voor nierpatiënten die op zoek waren naar een donor buiten hun familie en vriendenkring. Omdat transplantatie trajecten veel emoties kunnen losmaken, is het fijn dat men als donor of patiënt verhalen van anderen kan lezen ter ondersteuning van wat je te wachten staat en om de diversiteit in beleving weer te geven.

User journeys om de behoefte van een gebruiker in kaart te brengen

Samen met Arjen van Dijkhuizen van Generous Minds hebben we middels interviews met donoren, patiënten en medische professionals de 'journeys' van donoren en patiënten in kaart gebracht.

De journeys gaven ons inzicht in de vraagstukken die mensen hebben gedurende de mogelijke donatie trajecten en wat het platform dus aan mogelijkheden tot het verkrijgen van informatie moest bieden; ervaringsverhalen geven inzicht in de persoonlijke beleving, een informatie sectie geeft uitgebreide informatie en in een vraag-en-antwoord sectie hebben mensen de mogelijkheid vragen te stellen wanneer zij deze hebben. Tot slot is er een inventarisatie gedaan van de huidige behandelcentra en hun aanspreekpunten.

Deze bevindingen hebben de basis gevormd voor de flowcharts en wireframes van het platform, welke vervolgens vorm gegeven konden worden. Voor de ontwikkeling kozen we Drupal 7 als framework, welke al een aantal bestaande modules bevatte waarmee we de gewenste functionaliteit konden ontwikkelen.

Gebruikersonderzoek

Om de aanvankelijke strategie en gebruikerservaring te testen, hebben we een kwalitatief onderzoek uitgevoerd met de potentiële doelgroep. Het onderzoek werd gedaan met mensen die in het verleden op verschillende manieren in aanraking zijn gekomen met nierdonatie. Aan de hand van user stories vroegen we gebruikers de site te doorlopen. De observaties gaven ons inzicht in hoe de website door de doelgroep gebruikt en ervaren werd.

Op basis van de conclusies van het onderzoek konden we de website verder optimaliseren. Dit is iets wat we bij projecten graag met regelmaat doen, gezien behoeftes van gebruikers nooit hetzelfde blijven en innovaties in ons vakgebied aan de orde van de dag zijn.

Check de details

Geïnteresseerd? Bekijk hier meer informatie over het project.

Bekijk de website

GEÏNTERESSEERD?

Wil je meer weten over dit project of over de platformen die we maken? Neem dan aub contact met ons op.

Neem contact op