Voor nierpatiënten en potentiële nierdonoren

Een online platform creëren waar je zowel patiënten als donoren van de juiste informatie kan voorzien. Een gevoelig onderwerp met meerdere belangen. Hoe pak je zoiets aan?

Mobile screen

U nc Inc is gevraagd het platform Nierdonatie bij leven op te zetten: Een initiatief van de Nierstichting, Nierpatiënten Vereniging Nederland en Stichting Anonieme Nierdonoren. Daarnaast zouden we meedenken over de online strategie en moesten we de uiteindelijke gebruikerservaring ontwerpen en ontwikkelen.

Het platform Nierdonatie bij Leven moest zowel een nierdonor als -patiënt van de nodige informatie kunnen voorzien over het donatie- en transplantatie traject. Ook moesten zij hier vragen kunnen stellen aan deskundigen.

Wat we hebben gedaan

homepage
medisch-onderzoek

Bij 16.000 nierpatiënten is de nierfunctie dermate slecht (minder dan 15%) dat dialyse of transplantatie noodzakelijk is. Transplantatie met een nier van een levende donor is verreweg de beste behandeling en te verkiezen boven een nier van een overleden persoon.

In de laatste paar jaar is er regelmatig media aandacht geweest voor nierpatiënten die op zoek waren naar een donor buiten hun familie en vriendenkring. Omdat transplantatie trajecten veel emoties kunnen losmaken, is het fijn dat men als donor of patiënt verhalen van anderen kan lezen ter ondersteuning van wat je te wachten staat en om de diversiteit in beleving weer te geven.

desktop twee pagina's volledig
User Journey Donor - Nierdonatie bij leven
Wireframes - Nierdonatie bij leven
Wireframes - Nierdonatie bij leve

De behoeften van de gebruiker in kaart brengen

Stap een was het in kaart brengen van de user journeys van donoren en patiënten. Samen met Arjen van Dijkhuizen van Generous Minds hebben we via interviews met donoren, patiënten en medische professionals deze ' journeys' in kaart gebracht. 

Via de journeys die inzicht geven in de vraagstukken die mensen hebben over donatie trajecten, konden we vervolgens in kaart brengen wat het platform aan informatie moet kunnen verschaffen. Denk hierbij aan ervaringsverhalen die inzicht geven in de persoonlijke beleving, een informatie sectie die uitgebreide informatie geeft over de trajecten en een vraag-en-antwoord sectie waar mensen overige nog niet beantwoordde vragen kunnen stellen. Tot slot is er een inventarisatie gedaan van de huidige behandelcentra en hun aanspreekpunten die ook op het platform terecht moesten komen.

Al deze bevindingen hebben de basis gevormd voor de flowcharts en wireframes van het platform, die vervolgens omgezet konden worden in designs. Voor de ontwikkeling kozen we Drupal 7 als framework, welke al een aantal bestaande modules bevatte waarmee we de gewenste functionaliteit konden ontwikkelen.

nierdonatie bij leven test
nierdonatie bij leven test
nierdonatie bij leven test
Nierdonatie bij leven test
drie schermen mobiel

Testen en optimaliseren

Om de aanvankelijke strategie en gebruikerservaring te testen, hebben we een kwalitatief onderzoek uitgevoerd met de potentiële doelgroep. Het onderzoek werd gedaan met mensen die in het verleden in aanraking met nierdonaties zijn gekomen. Aan de hand van user stories vroegen we gebruikers de site te doorlopen. De observaties gaven ons inzicht in hoe de website door de doelgroep gebruikt en ervaren werd. 

Op basis van de conclusies van het onderzoek konden we de website verder optimaliseren. Dit is iets wat we bij projecten graag met regelmaat doen, gezien behoeftes van gebruikers nooit hetzelfde blijven en innovaties in ons vakgebied aan de orde van de dag zijn.

Nierdonatie bij leven
Nierdonatie bij leven
Nierdonatie bij leven
Nierdonatie bij leven
Nierdonatie bij leven

Nierdonatie bij leven' is een gezamenlijk initiatief van:

Nierstichting

Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN)

Stichting Anonieme Nierdonoren (Sand).

Loading view...