Onverwachts doelgroepinzicht

Unc Inc gaf, in het kader van Girlsday, een initiatief van VHTO (het landelijk expertise bureau voor vrouwen en meisjes in de beta en techniek), een workshop Interaction Design aan meiden uit de tweede klas van het VWO aan het Hyperion Lyceum Amsterdam. We lieten ze nadenken over hoe meisjes van 10 tot 15 jaar enthousiast gemaakt kunnen worden voor beta, techniek en ICT aan de hand van een website of app. Zestig meiden van die leeftijd in één ruimte leverde leuke en interessante informatie op.

Als echte interactie ontwerpers zijn we samen in de doelgroep gedoken. De groep werd verdeeld in teams van vijf a zes leerlingen. Elk team kreeg de opdracht een eigen persona maken; Een persona is een archetype van een doelgroep. Hij of zij krijgt een geslacht, naam, leeftijd en andere demografische kenmerken. Vervolgens werden zaken zoals doelen, behoeftes en mediagebruik toegevoegd. Een compleet persona kan dienen als handvat bij het ontwerpen van een product of dienst. In dit geval een doorsnee meisje van tussen de 10 en 15 jaar. Wat vindt ze leuk en wat niet? Welke mobiele apparaten en apps gebruikt ze en welke websites bezoekt ze?

Hoe zien hun persona's eruit?

De persona is een doorsnede van de doelgroep, dus logischerwijs zou onze persona een leeftijd krijgen tussen de 10 en 15 jaar. Terwijl 12 of 13 jaar ongeveer op de helft ligt, hebben onze meiden grootschalig gekozen voor een iets oudere persona van 14 jaar. Maar liefst 9 van de 10 groepjes hadden een persona van 14 jaar. Het andere groepje had een persona van 13 jaar. Dit principe zie je ook vaak terug in tv-series waarbij de acteurs in werkelijkheid iets ouder zijn dan het karakter dat ze spelen.

Laptop, tablet of mobiel?

Voor het ontwerpen van een app of website is het handig om te weten welke apparaat, ook wel devices genoemd, het meest door de doelgroep gebruikt wordt. De grote winnaar was mobiel, met percentages van 50% tot 75%. Runner-up is de laptop/dekstop met zo'n 15% tot 45%. Tablets worden een stuk minder gebruikt, slechts 0% tot 10% met een uitschieter naar 20%.

 

uitslag devices girlsday


Ook deden we een korte peiling om te kijken wat de verdeling tussen iOS, Android en Windows was. Apple bleek verreweg het meest populair.

 

uitslag systeem gebruik girls

 

Welke apps worden er gebruikt en welke websites worden bezocht?

Als voorbeeld stonden er op het persona-template een aantal voorbeelden van social media platforms en digitale merken, zoals Twitter en Instagram. Hier konden ze aangeven welke zij denken dat hun persona gebruikt. Instagram, Snapchat, Spotify en Youtube was geliefd bij alle persona's en scoorden dus de volle 100%. De grote verrassing was Facebook; Die blijkbaar wordt afgestoten door deze generatie. Bijna niemand van de meiden had Facebook en bij maar twee persona's stond Facebook in het lijstje. Daarnaast kregen ze de mogelijkheid om zelf suggesties te doen en met overtuigend enthousiasme vonden de meeste persona's Netflix leuk, wat niet op het template stond. Overige suggesties waren Tumblr en de playback-app Musically. Het resultaat:

 

resultaat app gebruik meiden

 

"LinkedIn en Facebook zijn voor oude mensen"

Wat zijn hun hobby’s en wat vinden ze leuk?

Om een app of website aantrekkelijk te maken voor de betreffende doelgroep, is het handig om te weten wat ze leuk vindt en wat niet. Er kwam een hele lijst met activiteiten waar de meiden zich graag mee bezig houden zoals:
 

  • Muziek: Zowel muziek luisteren als maken. Zo is Spotify één van de populairste apps en schreven ze onder andere zingen, piano- en gitaar spelen op.

  • Sporten: Ook meiden houden van beweging! Er werd onder andere paardrijden, dansen, basketbal, atletiek, surfen, zwemmen, en tennis genoemd.

  • Tekenen: Maar liefst de helft van de persona's tekent graag.

  • Sociaal: De meiden zijn graag met vriendinnen en een groot fan van social media. Zelf vloggen werd door meerdere groepjes genoemd als hobby van hun persona.

  • Technologie: Daarnaast wordt ook flink gebrowsed op het internet, waarbij ze graag filmpjes kijken. Hiervoor hebben ze vaak wel WiFi nodig.


Over andere activiteiten was wat meer onenigheid. Bijvoorbeeld gamen werd zowel leuk, als totaal niet leuk gevonden. Ook gaven een aantal meiden aan dat ze wiskunde en wetenschap maar niks vonden terwijl anderen het hier helemaal niet mee eens waren, zij vonden het wel leuk.

Wat ze over het algemeen niet leuk vonden was pesten, blut zijn, lappen tekst zonder beeldmateriaal en reclames.

Onverwacht doelgroep onderzoek

Achteraf bleek de cursus niet alleen heel leuk en leerzaam, maar ook een goudmijn van waardevolle informatie. Het is natuurlijk geen goed wetenschappelijk onderzoek en een aantal resultaten kan over gediscussieerd worden, maar over het algemeen geeft het een redelijk globaal kijkje in de belevingswereld van een Amsterdamse meid van 14 jaar.