placeholder

Working apart together

Het coronavirus heeft de wereld op zijn kop gezet. Maar anders dan de filmpjes online: wij vervelen ons bepaald niet! Natuurlijk werken wij ook thuis ‘to flatten the curve’ en missen we de dagelijkse omgang. Maar het is ook een interessant experiment: kunnen we op afstand van elkaar en onze opdrachtgevers hetzelfde niveau halen? En wat kunnen we hiervan leren? In dit artikel deelt Floris zijn eerste inzichten.

De wereld staat stil maar wij draaien door

Als je op straat loopt lijkt de ‘normale’ wereld stil te staan. Het maakt nogal indruk, vooral in het drukke Amsterdam. Net als bijna elke andere ondernemer maakten wij ons aanvankelijk ook wat zorgen: blijft het werk wel komen? Dat doet het gelukkig, we hebben het zelfs drukker dan normaal. Eén reden ligt voor de hand: we werken aan het soort digitale producten waar iedereen nu op is aangewezen, zowel professioneel als persoonlijk.

Partners in de strijd

Maar er is meer aan de hand. Veel van onze opdrachtgevers werken juist nu met man en macht om kwetsbare mensen door deze crisis te helpen. Oranje Fonds heeft bijvoorbeeld een hulpfonds ingericht van 3,5 miljoen euro om sociale initiatieven te ondersteunen zodat niemand er nu alleen voor hoeft te staan. De Regenboog Groep vangt bijna 300 dak- en thuislozen op in een sporthal zodat ze veilig kunnen overnachten tijdens de epidemie. En met Villa Pinedo onderzoeken we of hun Buddy-platform ingezet kan worden voor andere sociale organisaties. Maar ook op een heel persoonlijk niveau: onze vrienden van de afdeling Communicatie bij HVC die meegaan op de vuilniswagen om zieke collega’s te vervangen en de boel schoon te houden. We zijn allemaal heel trots dat we mogen werken met dit soort mensen en organisaties die juist nu laten zien wat ze waard zijn.

Intensief samenwerken op gepaste afstand

De digitale producten die we maken zijn altijd het resultaat van intensief samenwerken, met elkaar en met onze opdrachtgevers. Een aantal van hen zit zelfs wekelijks bij ons op kantoor. Ondanks ons digitale domein heerst bij ons dan ook geen sterke thuiswerk-cultuur: iedereen vindt het juist fijn om een ruimte te delen, om heel direct en persoonlijk contact te hebben. Workshops, presentaties, werksessies en vergaderingen, hoe zorg je dat het effectief (en leuk) blijft als je plotseling niet meer kunt samenkomen?

Zelfsturend, multidisciplinair en vol initiatief

Het is voor iedereen wennen aan deze nieuwe realiteit maar we verbazen ons over de snelheid waarmee we ons aan weten te passen. Natuurlijk, we zijn wat gewend met een markt die constant in beweging is en technologie die zich aldoor vernieuwt. Maar deze situatie is vooral een test van onze zelforganiserende, multidisciplinaire teams, een ontwikkeling waar we vorig jaar flink op hebben ingezet. Ze maken hun eigen planningen, hun eigen afspraken en doen hun eigen evaluaties. Nu we op afstand moeten werken wordt pas echt duidelijk wat dit ons oplevert.

Tools en methodes die zelfs op afstand (echt) werken

Er werd in het verleden wel eens gezucht als er weer eens nieuwe interne tool moest worden getest maar ook die investering in het proces betaalt zich nu gelukkig uit. Naast e-mail en telefoon communiceren we via Slack en Zoom; voor onze planning en werkproces gebruiken we Simplicate en Monday, workshops doen we met behulp van Miro en onze developers maken intensief gebruik van Gitlab. Elke proces zijn eigen tools maar nu het zelfs op afstand werkt, weten we zeker: deze set aan tools zit ons als gegoten.

Een onzekere toekomst biedt ook kansen

In een tijd waarin de gezondheid van zoveel mensen op het spel staat, moet je terughoudend zijn in het bejubelen van de positieve effecten van deze situatie. Maar als niks meer vanzelfsprekend is, wordt iedereen gedwongen tot bezinning en ontstaan er nieuwe perspectieven. Minder consumeren en CO2 uitstoten, meer omkijken naar elkaar; het was makkelijk om pessimistisch te zijn over de uitdagingen voor onze samenleving. Nu blijken ze ineens binnen handbereik: de lucht wordt snel schoner, het water helderder. Laten we hopen dat deze crisis naast veel angst en verdriet, ons ook leert dat we samen tot veel in staat zijn en dat sommige van die aanpassingen, blijvende verbeteringen zullen blijken.

Wij zijn er in ieder geval klaar voor.
En onze virtuele deur staat voor je open.