Ik heb een Drupal 7 website. Moet ik dan nu migreren naar Drupal 8?
Zodra de End of Life intreedt, zal je website niet ineens op zwart gaan. Het betekent simpelweg dat er niet meer actief aan het CMS ontwikkeld zal worden en er geen security releases meer zullen worden gedaan. Wel is de Drupal Association op zoek naar officiële partners die ondersteuning blijven bieden voor Drupal 7 en mogelijk dat de wereldwijde community van Drupal developers de ontwikkeling verder zal oppakken. Voor de lange termijn is migratie echter een noodzakelijke stap: een groot deel van wat je nu nog ontwikkeld in Drupal 7 zul je opnieuw moeten doen in Drupal 8. Om verspilling van tijd en geld te voorkomen, adviseren we je daarom om nu al na te denken over migratie.
Wat houdt een migratie precies in?
Een migratie houdt in dat alle content, functionaliteit en weergave omgezet moet worden naar een nieuw systeem. De migratie van Drupal 7 naar Drupal 8 is vooral een contentmigratie. Als deze is gestructureerd volgens de standaarden voor Nodes, Taxonomy Terms, Users, Files en Media dan kan deze grotendeels worden geautomatiseerd.
Door het grote verschil met Drupal 7 zal functionaliteit echter meestal handmatig moeten worden gemigreerd. Omdat er van de meeste modules in Drupal 7 ook een versie voor Drupal 8 beschikbaar is, hoeft er conceptueel gelukkig niet al te veel veranderd te worden.
De weergave, in Drupal een ‘thema’, is in versie 8 echter volledig op de schop gegaan. Een oud thema kan daarom niet zomaar worden gemigreerd, je zult er een nieuw thema voor moeten ontwikkelen. Veel website-eigenaren grijpen de migratie daarom ook aan om gelijk verbeteringen aan het visueel ontwerp en de user experience door te voeren.