Girlsday 2016 @ A-Lab

Girlsday is een initiatief van VHTO (Vrouwen in Hoger Technisch Onderwijs), het landelijk expertisebureau voor vrouwen in de bèta en techniek. Dit evenement vindt ieder jaar plaats in verschillende grote steden in heel Nederland en is in het leven geroepen om jonge meiden kennis te laten maken met bèta- en technische beroepen.

Tijdens deze 'girlsday' openen tal van bedrijven hun deuren voor meisjes tussen de 10 en 15 jaar. De meiden kunnen deelnemen aan diverse activiteiten en interessante workshops. Op die manier maken zij kennis met allerlei technische beroepen en bijkomende werkzaamheden.

Aan de slag met interactie ontwerp

Wij gaven meiden uit de tweede klas van het Hyperion Lyceum te Amsterdam de mogelijkheid een kijkje te nemen in onze wereld. We lieten de meiden zien wat voorafgaat aan het ontwikkelen van een website of app en hoe je als interactie ontwerper de basis neerzet voor een digitaal product. Wat is het doel van de opdrachtgever? Wie is de doelgroep? Wat wil de gebruiker kunnen met het product en waar en wanneer zal zij deze gebruiken? Allemaal vragen waar de meiden zich in groepjes op stortten om vervolgens samen tot een concept te komen. Daarna mochten ze zelf de 'look and feel' bepalen en werkten ze in een hoog tempo door naar hét idee voor hun product. Deze mochten ze uiteindelijk kort maar krachtig pitchen en dat deden ze erg goed.

Spreken in 'Robot taal'

Spacebabies, een ander bedrijf gevestigd in A-Lab, gaf een workshop 'Robot taal'. Tijdens deze workshop leerden de meiden nadenken over computertaal zonder daarbij een computer te gebruiken. Bij welk symbool hoort welke actie? De ene helft van de leerlingen schreef een 'robot taal' en de andere helft moest hiermee verbindingen zien te leggen tussen symbolen en de gewenste acties. Deze zouden ze vervolgens moeten kunnen uitvoeren met behulp van plastic bekertjes. Het resultaat was een interactieve les waarin leerlingen de basis van programmeren leerden kennen.