Hymn for the Sahara

Het drie-daagse festival Taragalte, dat een viering van de nomadencultuur in het midden van de woestijn in Marokko is, brengt uiteenlopende artiesten, bezoekers en culturen samen om de lokale economie, vrede en gemeenschap te bevorderen. Onze uitdaging: het samenbrengen van zo’n grote diversiteit in één stijl die de sfeer van dit intieme festival ademt, en waarmee mensen worden aangesproken en overtuigd.

placeholder

E en festival voor ontmoeting en verbinding, voor kamelenraces, muziek, kunst, dans, discussie en handgemaakte producten. Voor jong en oud, artiest en aanschouwer, de lokale bevolking en internationalen, samen onder de sterrenhemel op een mystieke locatie.

 

Wat we hebben gedaan

placeholder
placeholder
placeholder

"We hebben een stijl nodig die past bij het niveau van het festival."

Hester Ezra, organisator Festival Taragalte

De filos

In 2016 vond het festival plaats van 28 tot 30 oktober, in de buurt van M’Hamid El Ghizlane, Marokko. Om zoveel mogelijk bewustzijn en interesse te creëren voor het festival onder mogelijke bezoekers hebben we samen met Generous Minds en een team lokale developers een compleet nieuwe huisstijl en communicatiestrategie neergezet. Hier lees je hoe we de filosofie van de 'Hymn for the Sahara' hebben vertaald naar een nieuwe visuele stijl, een one-pager, een website en offline promotiemateriaal.

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder

Een vrije, handgemaakte look and feel

Centraal bij Festival Taragalte staat de viering van de nomadencultuur. Deze cultuur heeft een unieke uitstraling, die bijvoorbeeld terugkomt in de herhaling van gekleurde patronen in de handgemaakte producten, en die wordt ingegeven door de vrijheid van de woestijn.

Om deze sfeer te vangen in de visuele communicatiestijl is er gekozen voor grove, losse penseelstreken en een handgeschreven, organisch font voor de titels. Het kopstuk van het ontwerp is de afbeelding die als eerste zichtbaar is op de website. Met foto's van eerdere edities van het festival, sterren op de achtergrond, essentiële tekst, de lokale taal en de kenmerkende penseelstreken ontstaat een geheel dat in één oogopslag het hele festivalgevoel toont aan de bezoeker. Het is het eindresultaat van vele experimenten met foto's, patronen en kleur, tot stand gekomen in nauw overleg met de organisatie van het festival.

Het begin van iets moois

Een nieuwe website is meer dan een frontje, en kost tijd om te bouwen. Om de mogelijke festivalbezoekers zo snel mogelijk kennis te laten maken met Festival Taragalte is er daarom voor gekozen eerst een online teaser te maken, in de vorm van een tijdelijke one-pager. De bezoeker kan zo via één pagina te weten komen wat Festival Taragalte is, interesse krijgen om naar het evenement toe te gaan en de ontwikkelingen volgen. Op deze pagina zijn grote foto’s van het festival, een terugblik op voorgaande edities en een deel van de line-up met bekende Marokkaanse artiesten te vinden. Om op de hoogte te blijven kan de bezoeker zich inschrijven voor de nieuwsbrief.

Maar alleen online vindbaar zijn is niet genoeg. Om het festival en de website onder de aandacht te brengen zijn er posters en flyers gemaakt. De flyers spelen in op evenementen die voor het festival plaatsvinden, momenten waar ook promotie wordt gemaakt voor het festival. Bijvoorbeeld op het evenement 'A Night of Desert Blues', een nomaden avond bij Pllek Amsterdam 

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder

Volle toeren

Het volgende punt in de agenda was het lanceren van de volledige website. Hoe eerder, hoe beter. Omdat de ontwikkeling gedaan werd door Tunga, een freelance-based development bedrijf in Afrika, werd het ontwerp gebaseerd op een Wordpress template. Tunga werkt vaker op deze manier, en daarom was dit de beste optie om de website zo snel mogelijk te kunnen lanceren. Op de website kan de bezoeker tickets en souvenirs bestellen, lezen over het festival van dit jaar en alle informatie vinden die nodig is om voorbereid naar Hymn for the Sahara te gaan.

Altijd en overal dezelfde stijl

Tot slot is het belangrijk om deze visuele stijl aan te houden in alle communicatie en een uniforme beleving te communiceren met hun bezoekers. Daarvoor moest er ook gekeken worden naar het offline materiaal dat gebruikt wordt tijdens het festival. Denk hierbij aan banners, plattegrond op het festival terrein, labels van producten en eventueel merchandise voor het team en de bezoekers zoals shirts en tassen.

placeholder
placeholder
placeholder

A Night of Desert Blues

Om te enthousiasmeren en nieuwe bezoekers aan te spreken is 'Hymn for the Sahara: A Night of Desert Blues', bij pllek in Amsterdam georganiseerd. Het evenement was een voorproefje op de artiesten, het eten en drinken, en de algehele vibe van het echte festival in oktober. Het was niet alleen een ontmoetingsplaats voor de grote verscheidenheid aan bezoekers, maar ook voor ons team bij Unc Inc en de rest van de organisatie, inclusief de ontwikkelaars uit Marokko. Beter hadden we de lancering van de nieuwe website voor Festival Taragalte niet kunnen vieren.