Content creëren voor onze nieuwe website

Hoe maak je nou waardevolle- en ook aantrekkelijke content? Dat is de vraag die we ons hebben gesteld met het maken van de nieuwe Unc Inc website. We zijn begonnen met om ons heen te kijken op zoek naar antwoorden en inspiratie. 

Als het aankomt op storytelling is Teehan + Lax één van de meest memorabele sites. Hun verhalen worden verteld door een alwetend, anoniem teamlid die je het gevoel geeft dat een goede vriend van je het verhaal van een project verteld. Deze 'vriend' begeleid je door het proces, de hoogte- en diepte punten, en het uiteindelijke succes. Hierbij wordt verteld in de wij-vorm om de samenwerking te benadrukken. Algeheel zijn de verhalen boeiend en makkelijk te lezen. 

Wat is de maximale lengte van een content block of pagina? 

Dat is een moeilijke vraag om te beantwoorden, aangezien het ook van persoonlijke voorkeuren, –vaardigheden en het verhaal af hangt. Ooit heb ik geleerd dat een mens 16 woorden in een seconde kan herkennen zonder het bewust te lezen. Dus als je je tekst makkelijk leesbaar wil houden zou je niet meer dan 16 woorden op een regel moeten gebruiken. Het eerder genoemde voorbeeld Teehan + Lax hebben ongeveer 12 woorden op een regel en zo'n 150 woorden per paragraaf. Als de informatie van een blok meer is dan dit aantal wordt de tekst opgebroken met een quote of beeld. De pagina's zijn echter erg lang, waarbij 15 paragrafen geen uitzondering is. De afwisseling van tekst en beeld maakt de content makkelijker te lezen en maakt het zelfs mogelijk de lezer te blijven boeien ongeacht de lengte van het verhaal. 

“In de praktijk worden vaak tussen de 75 en 85 karakters per regel gebruikt.”

Hoe zou de titel geformuleerd moeten worden? 

Zowel Nielsen Norman Group als Deep Design hebben artikelen gepubliceerd waarin ze het belang van 'informatie geur' benadrukken. Zowel bij navigatie als content, en voornamelijk bij het schrijven van een titel van de pagina. Dat betekent dat de content overeen moet komen met de verwachtingen van de lezer, door middel van het gebruiken van duidelijke sleutelwoorden. Waar is de gebruiker naar opzoek? Pas het antwoord van deze vraag toe bij het maken van content en de juiste mensen zullen de pagina vinden. 

Welke soorten content gaan we gebruiken? 

De site moet aanpasbaar en handelbaar blijven. We hebben niet veel tijd om nieuwe tekst, beeld en animaties te maken, dus er moeten compromissen gesloten worden. We streven naar schaalbare content zonder dat het eenheidsworst wordt door middel van verschillende soorten content blokken waarmee kunnen afwisselen. Deze opties zijn een korte-, uitgelichte quote in een eigen vlak, quotes in de tekst, een afbeelding met volledige breedte van het scherm, een blok met verschillende foto's en grootte, voorbeelden van producten en illustraties.  

“De site moet schaalbaar blijven”

Unc Inc

Wat voor soort beeld moeten we gebruiken?

Deze content is voor onze nieuwe website, wat betekend dat we nog content hebben van de vorige site die we mogelijk kunnen hergebruiken. 

Wat voor soort vocabulaire moeten we gebruiken om de lezer aan te spreken? 

Omarm bijvoeglijk naamwoorden en sterke sleutelwoorden. Bij de verhalen van Teehan + Lax komt naar voren hoe bijvoeglijk naamwoorden een verhaal persoonlijker maakt, in plaats van het opsommen van de fasen zonder enig gevoel. Daarnaast gebruiken ze hele duidelijke en herkenbare woorden zonder zich te verliezen in de details. 

Eerlijke verhalen

Ze zetten niet alleen de feiten op een rij, er wordt een verhaal verteld. Maar in het bijzonder, een eerlijk verhaal. Het is niet altijd alleen maar rozengeur en maneschijn. Soms komt er tijdens een project een nieuw inzicht of een onverwachte wending en is het beter om overnieuw te beginnen. Dit lijkt misschien alsof er gefaald is, maar integendeel, het is voortgang. De lezer zal de eerlijkheid waarderen en waarschijnlijk ook herkennen, waardoor de lezer zich zal inleven in het verhaal.  

Verhaallijn

Eén van de manieren is het verhaal starten met een anekdote. Hoe en met wie begon het project? Vervolgens moet het probleem helder gemaakt worden, en de hieraan gerelateerde vragen. Hier begint de zoektocht naar de oplossing. Wat zijn de initiële gedachten en ontwerpen, onverwachte bevindingen, misvattingen, re-designs en de uiteindelijke oplossing. Soms gecombineerd met testen en resultaten. Teehan + Lax sluiten hun projecten af met een aantal teamleden die vertellen over wat zij hebben geleerd met dit project. Dit is erg interessant omdat het een belangrijk onderdeel is van het werk om vervolgens te reflecteren en te kijken naar: “Wat kunnen we hiervan leren en gebruiken voor de komende projecten?' 

In het kort

Unc Inc is net een familie en hebben elkaar nodig om uiteindelijk een goed product neer te zetten. Geen van de producten of ideeën komen van slechts één persoon, het is altijd in samenwerking met de andere teamleden en de klant. Om dit te benadrukken gebruiken we de wij-vorm in onze communicatie. 

  • Hou het kort: hou de tekst leesbaar met korte regels en paragrafen
  • Speel in op verwachtingen: laat de gebruiker weten wat te verwachten met tekst en visuele hints
  • Hou het simpel: focus op sleutelwoorden en duidelijke titels
  • Wees persoonlijk: gebruik bijvoeglijk naamwoorden om het verhaal persoonlijk te maken
  • Wees eerlijk: vertel ook de dingen niet helemaal volgens de planning gingen

We moeten ook niet vergeten dat de website schaalbaar moet blijven. We streven naar een zo'n goed mogelijk resultaat zonder dat het onmogelijk wordt vanwege de hoeveelheid onderhoud. Daarom gaan we nieuwe foto's maken die allemaal iets van elkaar verschillen maar wel dezelfde sfeer uitstralen. Op die manier kunnen we beelden schieten onafhankelijk van de omgeving.