Drupal Migratie

Heb je een website die is gebouwd in Drupal 7? Dan wordt het tijd om na denken over migratie naar Drupal 8 of 9. In november 2022 bereikt Drupal 7 namelijk zijn 'end-of-life' en wordt het niet langer ondersteund. Migratie is dus onvermijdelijk maar biedt ook kansen. Met een slim migratieplan helpen we je een reuzenstap te zetten in de prestaties, flexibiliteit en veiligheid van je website. Dat plan begint met een gesprek tussen jou en een van onze specialisten. Na een technisch assessment ontvang je een persoonlijk advies over de migratie en weet je precies waar je aan toe bent.

Boek nu jouw gratis technisch consult

placeholder

Het einde van het Drupal 7 CMS

Als jullie website nog steeds op Drupal 7 draait dan gaat hij in november 2021 niet ineens uit de lucht. Het betekent simpelweg dat de community van ontwikkelaars het content management systeem (CMS) niet meer zal verbeteren, zelfs de security updates zullen stoppen. Bedenk daarbij dat een groot deel van wat je nu nog laat bouwen in Drupal 7 je opnieuw zal moeten doen in Drupal 8 of 9. Om verspilling van tijd en geld te voorkomen, adviseren we je daarom om nu al na te denken over migratie, zeker nu Drupal 9 in juni is gereleased.

Wat is een migratie precies?

Bij een migratie breng je content, functionaliteit en weergave over naar een nieuw systeem. De migratie van Drupal 7 naar Drupal 8 of 9 is voor een belangrijk deel een contentmigratie. Als de content van jullie website is gestructureerd volgens de standaarden (voor Nodes, Taxonomy Terms, Users, Files en Media) dan kan deze grotendeels worden geautomatiseerd.

Omdat versie 8 zo’n grote stap is in de evolutie van Drupal, zal functionaliteit meestal handmatig moeten worden gemigreerd. Maar omdat er van de meeste modules in Drupal 7 ook een versie voor Drupal 8 en 9 beschikbaar is, hoeft er conceptueel gelukkig niet al te veel veranderd te worden.

De weergave, in Drupal een ‘thema’, is voor versie 8 echter volledig op de schop gegaan. Een oud thema kan daarom niet zomaar worden gemigreerd; je zult er een nieuw thema voor moeten ontwikkelen. Veel website-eigenaren grijpen de migratie daarom ook aan om gelijk verbeteringen aan het visueel ontwerp en de user experience door te voeren.

Zijn er ook alternatieven voor Drupal?

Natuurlijk zijn er alternatieven voor Drupal en kun je overstappen naar een ander CMS. Maar als Drupal 7 eerder de meest logische keuze was voor jouw website dan zal Drupal 8 of 9 dat nog steeds zijn: de voordelen zijn hetzelfde gebleven. En niet alleen voor jou, er zijn wereldwijd miljoenen websites die ‘draaien’ op Drupal. Niet voor niets heeft het gerenommeerde Gartner onlangs voor de zesde keer op rij Acquia (de organisatie achter Drupal) aangemerkt als een ‘Leader’ in haar jaarlijkse Magic Quadrant voor Web Content Management.

 

Drupals' Acquia named Leader in Gartner's 2019 Magic Quadrant for Web Content Management

 

Maar zelfs als je de keuze al hebt gemaakt, dan nog is het goed om na te denken over de stappen die je digitaal wilt zetten. Het zou je verbazen hoeveel meer er mogelijk is zonder dat je gelijk een enorme investering hoeft te doen.

Een 'headless' CMS?

Als je een website hebt met veel functionaliteit dan zou je bijvoorbeeld kunnen overwegen om te migreren naar een ‘headless’ of ‘decoupled’ opzet van Drupal. Hierbij trek je de front-end (dat deel wat mensen zien en gebruiken) los van de back-end (het CMS, het systeem dat louter door beheerders wordt gebruikt). De back-end geeft de inhoud niet langer weer als site maar maakt deze beschikbaar maakt aan de front-end applicatie via een zogenaamde API (application programming interface).

Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om een nieuw visueel ontwerp te implementeren in de front-end zonder aan de achterkant te hoeven sleutelen. Een tweede voordeel is de meer flexibele ontsluiting van content; zowel het tonen van externe content op jouw website als het tonen van eigen content op verschillende (externe) platformen, kanalen en devices, wordt hiermee een stuk eenvoudiger. Een headless CMS maakt het bovendien mogelijk om onderdelen stapsgewijs te migreren zodat je de kosten over een langere periode kunt spreiden.

placeholder

Hoe wij het aanpakken

De hoeveelheid werk hangt sterk samen met de mate van complexiteit en de wensen die je wilt laten vervullen. Daarom beginnen we met een gesprek. Welke rol vervult de website in het contact met jullie klanten en tussen jullie medewerkers? Hoe verhoudt de site zich tot andere systemen die jullie hebben draaien? Welke problemen ervaar je nu en wat zijn je wensen voor de korte en lange termijn?

Met dit in gedachten kijken we naar de techniek van je website, een technisch assessment van de structuur en werking. Hiervoor hebben wij in ieder geval toegang als beheerder nodig tot het CMS. Nog beter is het om ook toegang te krijgen tot de broncode en database om zo een echt goed beeld te krijgen.

placeholder

Gratis advies van een specialist?

Om je op weg te helpen, bieden we je het assessment gratis aan. Op basis van gesprek en technisch assessment geven we je een advies over de aanpak van de migratie, de ontwikkeling van nieuwe onderdelen en een realistische inschatting van de kosten. Een paar dagen later weet je precies hoe wat je te doen staat en kun je een weloverwogen keuze maken voor de toekomst van je website.

Maak je geen zorgen, technische kennis of uitgebreid onderzoek zijn niet nodig voor het gesprek. We stellen de juiste vragen en kunnen op basis van de antwoorden een paar scenario’s schetsen; zo weet je snel weet waar je aan toe bent. Misschien kies je er zelfs voor om onze hulp in te schakelen. Niks moet, alles kan. Onze mensen staan in ieder geval voor je klaar. Boek daarom nu een afspraak!